Open Dutch Fiber Logo

Open Dutch Fiber versnelt glasvezelaanleg met procesoptimalisatie

Razendsnel internet via glasvezel? Waar sommige huishoudens al profiteren van internet via glasvezel, is dit voor lang niet alle huishoudens het geval. Met de opkomst van e-health en steeds meer apparaten die verbonden moeten zijn met het internet, is het op termijn wel noodzakelijk dat iedereen is aangesloten op een kwalitatief, snel en stabiel netwerk. Glasvezelbeheerder Open Dutch Fiber (ODF) werkt daarom hard aan de versnelling van glasvezelaanleg. Een versnelling realiseren is een uitdaging. Huizen kunnen namelijk pas worden aangesloten als de gemeente vergunningen heeft verleend om een glasvezelnetwerk aan te leggen in de openbare ruimte. Vanuit deze hub kunnen de huisaansluitingen worden gerealiseerd. Er zijn echter twee uitdagingen die ervoor zorgen dat het aanleggen van huisaansluitingen bemoeilijkt wordt. Enerzijds is dat het aantal monteurs dat kwalitatief goed werk kan leveren en anderzijds de tijdrovende manier van aansluiten bij hoogbouw. Open Dutch Fiber heeft een aantal manieren gevonden waarmee deze uitdagingen het hoofd geboden wordt.

Krapte op de arbeidsmarkt

Er is krapte op de arbeidsmarkt en daarom is het een lastige opgave om kwalitatief goede monteurs te vinden. Om de poel met monteurs aan te vullen was het voor Open Dutch Fiber dan ook noodzakelijk dat er eigen monteurs opgeleid worden of er een partij overgenomen wordt die al over goede monteurs beschikt. Uiteindelijk is installatiebedrijf TOF overgenomen, één van de Nederlandse marktleiders op het gebied van glasvezelhuisaansluitingen. Met deze versterking aan monteurs kunnen er sneller huishoudens worden aangesloten op het glasvezelnetwerk. Naast het vergroten van de mankracht is innovatie ook van belang om het tweede probleem te tackelen.

Hoogbouw aansluiten

In veel steden zijn er nog niet genoeg glasvezelaansluitingen. Glasvezelaanleggers worstelen namelijk met de beperkte ruimte én het aansluiten van hoogbouw. De meest gebruikte methode voor aanleg in hoogbouw is het gebruik maken van bestaande kabelgoten binnenshuis en daar, met goedkeuring van de bewoner, de glasvezelkabel doorheen trekken. Om ervoor te zorgen dat iedereen goedkeuring geeft, is goede afstemming en communicatie nodig. Er moeten immers afspraken gemaakt worden met bewoners.  

Buitenom aanleggen

Naast het verhogen van de capaciteit is het belangrijk om het aanlegproces te versnellen. Een belangrijke factor hierin is het beperken van de bewonersafhankelijkheid. Een van de methodes die Open Dutch Fiber hiervoor inzet, is het buitenom aanleggen van glasvezelverbindingen. Dat kan via het voorbereiden van de aansluiting voor alle woningen en het opslaan van de vezel onder de gemeenschappelijke galerij of een gedeeld balkon. Hierdoor is slechts eenmalig een hoogwerker nodig en kan er vervolgens relatief eenvoudig een huisaansluiting gerealiseerd worden. Zo kan de monteur zonder overlast voor buren en in een kort tijdsbestek de glasvezelkabel bereiken en aansluiten in huis.Naast het opslaan van de glasvezel onder een gemeenschappelijke galerij kan er ook een hoogbouwplug worden geplaatst. Deze plug is voorzien van een GPS-tracker. Met een hoogwerker kan er, in een mooi weggewerkte kabel, op elke verdieping een punt worden aangelegd. Wanneer een bewoner wil overstappen op glasvezel, kan het aanlegpunt gemakkelijk op een later moment vanuit de woning via GPS worden gelokaliseerd, en gelijk worden gerealiseerd. Open Dutch Fiber zoekt voor de versnelling van de aanleg altijd naar de meest geschikte oplossing met de VVE, met oog voor het woongebouw.De overname van telecom installateur TOF en de manieren van buitenom aanleggen zorgen voor een versnelling in de uitrol van glasvezel en daarmee de digitalisering van Nederland. Het is de missie van Open Dutch Fiber om in 2025, 2 miljoen huishoudens te hebben aangesloten op een glasvezelnetwerk en te laten profiteren van razendsnelle, stabiele verbindingen. Met overnames en innovaties zoals deze komt het behalen van deze doelstelling steeds dichterbij.

Supersnel internet via glasvezel voor iedereen

Steeds meer huishoudens krijgen toegang tot supersnel internet. Doe de postcodecheck en check de status op jouw adres.

Benieuwd wat we doen met je gegevens? Bekijk het privacy statement.