Open Dutch Fiber Logo

ODF en Liander bundelen krachten voor duurzame infrastructuur

Op 16 november 2023 hebben netbeheerder Liander en ODF een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Hierin zijn uniforme werkafspraken vastgelegd voor telecommunicatie- en/of leidingen in projectgebieden van ODF, waar Liander energie-infrastructuur heeft liggen. Belangrijk doel van de samenwerkingsafspraken zijn schades aan de ondergrondse infrasctructuur in de toekomst zo veel mogelijk voorkomen.

In de ondergrond van Nederland liggen elektriciteitskabels, gasleidingen, waterleidingen, telecommunicatiekabels en riolering. Steeds meer huishoudens worden aangesloten op het glasvezelnetwerk dat verder wordt uitgebreid. Tegelijkertijd is Liander volop bezig met het uitbreiden van haar elektriciteitsnetten en maakt het de bestaande gasnetten toekomstbestendig. Het wordt daarmee steeds drukker in de ondergrond en daarom is het belangrijk dat er goede samenwerking plaatsvindt en afspraken worden gemaakt over hoe in de ondergrond wordt gewerkt.

Floris van den Broek, CEO Open Dutch Fiber: “We zijn blij met onze samenwerking met Liander. Hiermee zorgen we er voor dat werken in de (vaak drukke) ondergrond veiliger wordt. We houden elkaar op alle niveaus in beide organisaties op de hoogte van onze werkzaamheden, zodat we vroegtijdig en snel kunnen inspelen op de vaak locatiegebonden uitdagingen die de projecten met zich meebrengen. Samen kunnen we de aanleg zo veilig en efficiënt mogelijk uitvoeren en de maatschappelijke overlast tot een minimum beperken”.

Sarike van Wette, Directeur Onderhoud en Storingen van Liander: “Na de eerdere samenwerkingsovereenkomst met een andere grote telecom-netwerkbeheerder gaan we nu ook met ODF een nieuwe stap zetten in het voorkomen van graafschade. Dit doen we door van elkaar te leren, informatie uit te wisselen en duidelijke afspraken en richtlijnen voor beide partijen te maken. Samen vergroten we de veiligheid voor onze medewerkers en omwonenden en verkleinen we de kans op energie-onderbrekingen door graafschade voor onze klanten.”

Het bewustzijn over werkzaamheden onder de grond wordt door deze samenwerking vergroot en daarmee wordt het mogelijk om processen te verbeteren of aan te passen. Concreet betekent dit duidelijkere en makkelijk begrijpbare werkinstructies voor de uitvoering van werkzaamheden. Het doel is het voorkomen van schades die het gevolg kunnen zijn van de aanleg van het glasvezelnetwerk of het uitbreiden van de energie-infrastructuur, en het naleven van wetten en regelgeving.

Supersnel internet via glasvezel voor iedereen

Steeds meer huishoudens krijgen toegang tot supersnel internet. Doe de postcodecheck en check de status op jouw adres.

Benieuwd wat we doen met je gegevens? Bekijk het privacy statement.