Open Dutch Fiber Logo

Open Dutch Fiber versnelt glasvezelaanleg in steden met innovatieve oplossingen

Iedereen in Nederland heeft toegang nodig tot supersnel glasvezelinternet. De opkomst van thuiswerken, e-health en de komst van steeds meer apparaten zorgt ervoor dat koperen kabelaansluitingen op termijn niet meer voldoen. Glasvezelnetwerken bieden de oplossing. Het enige punt is, is dat glasvezel nog niet voor iedereen beschikbaar is, met name in stadscentra. Maar hier wordt hard aan gewerkt

Stadscentra blijven achter

De oorzaak van deze onaangesloten stadscentra ligt o.a. in de enorme druk op de beschikbare ruimte, waardoor gemeenten keuzes moeten maken. Om te zorgen dat consumenten gebruik kunnen maken van de razendsnelle glasvezelverbinding zijn namelijk wijkcentrales nodig. Dit zijn kleine huisjes waar providers hun apparatuur plaatsen, zodat huishoudens kunnen profiteren van glasvezelinternet. Deze wijkcentrales zijn vaak te vinden in de publieke ruimte op straat. In de steden is deze ruimte schaars, glasvezelnetwerkbeheerders lieten daardoor stadscentra veelal links liggen.

Verglazing versnellen

Traditionele aanlegmethoden zorgen voor uitdagingen. Om de verglazing van Nederland en daarmee de digitalisering te versnellen zijn vindingrijke en innovatieve oplossingen nodig waarmee het ruimtegebrek getackeld wordt. Daarom is glasvezelnetwerkbeheerder Open Dutch Fiber, op zoek gegaan naar nieuwe manieren die de ruimtelijke uitdagingen het hoofd bieden.

Bestaande bouw inzetten

De eerste oplossing lijkt misschien voordehand liggend, maar is een tijdrovende klus. Namelijk gebruik maken van bestaande leegstaande bouw, door deze te huren of te kopen. Zo wordt er bijvoorbeeld in Amsterdam gebruik gemaakt van de kelder van de eerste wolkenkrabber op het Victoriaplein. De vroegere kolenstookplaats in de kelder, waar ruimte over was door de overstap op een CV-ketel, is omgebouwd tot een wijkcentrale. Maar daar stopt het niet. Wanneer er voldoende restwarmte beschikbaar blijkt te zijn, wordt deze in de toekomst ingezet om de CV-ketel van de bewoners te verwarmen. Inmiddels zijn er ook in onder andere Den Haag, Rotterdam en Heerlen, wijkcentrales in bestaande bouw gerealiseerd en worden ruim 360.000 huishoudens voorzien van een glasvezelverbinding via deze wijkcentrales.Innovatieve manieren om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte zijn cruciaal voor het versnellen van de uitrol van glasvezel in grote steden en daarmee de digitalisering van Nederland. Het is de missie van Open Dutch Fiber om in 2025, 2 miljoen huishoudens te hebben aangesloten op een glasvezelnetwerk en te laten profiteren van razendsnelle, stabiele verbindingen. Met innovaties zoals deze komt het behalen van deze doelstelling steeds dichterbij.

Supersnel internet via glasvezel voor iedereen

Steeds meer huishoudens krijgen toegang tot supersnel internet. Doe de postcodecheck en check de status op jouw adres.

Benieuwd wat we doen met je gegevens? Bekijk het privacy statement.