Open Dutch Fiber Logo

Veel Nederlanders wachten te lang op betrouwbaar internet

Ervoor zorgen dat ieder Nederlands adres beschikt over een glasvezelaansluiting. Deze ambitie van een groep telecom-enthousiastelingen werd verwezenlijkt in 2021 door de oprichting van de glasvezelnetwerkbeheerder Open Dutch Fiber. Ruim twee jaar later is het bedrijf uitgegroeid tot een grote speler om rekening mee te houden.

Een van die enthousiastelingen, Floris van den Broek, vertelt: “In 2001 kwam het kabinet met plannen om elk Nederlands adres te voorzien van een glasvezelaansluiting. De aanleg werd overgelaten aan de vrije markt, maar omdat de grote partijen geen trek hadden in die investering werd er pas in 2008 gestart met het aansluiten van de eerste huishoudens. Twintig jaar na het kabinetsbesluit was slechts de helft van de acht miljoen Nederlandse adressen voorzien van glasvezel. Ter vergelijking: Spanje en Frankrijk, die voorheen ver achterliepen op Nederland, hadden ons toen al ingehaald.”

Een sprong in het diepe

Dus besloot Van den Broek in 2021 dat het hoog tijd was om zijn ambitie waar te maken en sloot zich aan bij Open Dutch Fiber. Investeringsfondsen KKR en DTCP, die samen met Odido een deal hadden gemaakt om één miljoen huishoudens aan te sluiten op glasvezel hadden net Open Dutch Fiber opgericht. Hij geeft nu leiding aan dit bedrijf samen met financieel directeur Mathijs van den Nieuwenhuijzen.

Inmiddels is de glasvezelnetwerkbeheerder uitgegroeid tot een volgroeide organisatie en is het doel om één miljoen huishoudens te voorzien van glasvezel in 2025, bijgesteld naar twee miljoen. De missie blijft echter onveranderd: Nederland digitaliseren en dat proces gemakkelijker maken. “We willen dit versneld doen, omdat wij vinden dat veel Nederlanders al te lang wachten op snel en betrouwbaar internet”, zegt Van den Broek.

Daarnaast vindt de organisatie het belangrijk dat bewoners en bedrijven keuzevrijheid hebben. Van den Broek: “Daarom zijn wij een open netwerk. Wij zijn zelf geen operator of provider en bieden geen glasvezelabonnementen aan, enkel de fysieke glasvezel. Sterker nog: operators kunnen letterlijk alles met onze aansluiting doen. Hierdoor kunnen ze alle denkbare snelheden leveren en hebben ze precies dezelfde technische mogelijkheden als wanneer ze zelf een glasvezel in de grond zouden leggen.”

Innovaties voor versnelling

Om de groei te versnellen heeft Open Dutch Fiber recent drie nieuwe operators verwelkomd op het netwerk: Fiber Operator, De Fiber Group en Weserve. Hierdoor zijn er nu ruim twaalf providers die hun diensten aanbieden aan bedrijven en huishoudens met een Open Dutch Fiber glasvezelaansluiting. Daarnaast is het bedrijf het afgelopen jaar hard gegroeid door de overname van glasvezelbeheerder E-Fiber en installatiebedrijf TOF.

Het doel om de verglazing van Nederland te versnellen wordt echter niet alleen bereikt door overnames; ook wordt er dagelijks hard gewerkt aan innovaties. Zo heeft het bedrijf onlangs nieuwe innovaties ontwikkeld om versneld te kunnen aanleggen, waardoor wijkcentrales in beperkte ruimte op unieke plekken kunnen worden gerealiseerd en de aanleg in hoogbouw vergemakkelijkt en met minder overlast wordt gerealiseerd. “Samen met onze partners maken we de aanleg van glasvezel elke dag een beetje sneller, efficiënter en beter. Het onafhankelijke karakter van ons bedrijf, waarbij we bewoners en bedrijven keuzevrijheid en de meest voordelige opties willen bieden, blijft daarbij een speerpunt in onze bedrijfsvoering”, aldus Van den Broek.

Supersnel internet via glasvezel voor iedereen

Steeds meer huishoudens krijgen toegang tot supersnel internet. Doe de postcodecheck en check de status op jouw adres.

Benieuwd wat we doen met je gegevens? Bekijk het privacy statement.